Webshop » Whisky » Highland Park 10y Viking Scars, 70cl - 40°

Highland Park 10y Viking Scars, 70cl - 40°

WHI_0097 Highland Park 10y Viking Scars, 70cl - 40°

Highland Park 10y Viking Scars, 70cl - 40°

Inhoud : 70cl
Alc. Vol. : 40% ABV
Herkomst : Schotland, Orkney

Deze 10 jaar oude Highland Park, voornamelijk gerijpt in Europese en Amerikaanse ex- sherryvaten, is een levendige en soepele single malt. Hij zit barstensvol smaken van geplette citrusvruchten en licht opgeklopte vanilleroom met verder hints van heidehoning aromatische turfrook met een subtiel spoor van peperige kruiden.

Deze whisky is in foodparing ideaal bij gebakken sint-jakobsschelpen met spek omwikkeld of met een parfait van gezouten honing en vanilleroom. Liever een cocktail met deze? Ga dan voor een klassieke Old Fashioned.

Over Highland Park :
Orkney, prachtig afgelegen, daar waar ruwe kusten glad worden door met zout beladen zeewinden, waar de Noordzee stijgt om de Atlantische Oceaan te ontmoeten, waar de wilde heide rijk is aan veentapijten, daar wordt Highland Park Whisky gemaakt. Een cluster van eilanden verspreid in de koude Noordzee op 10 mijl van de meest noordelijke punt van het Schotse vasteland, met 70 zijn ze, waarvan slechts 20 bewoond, de Orkney eilanden. Afgelegen met vaak wild weer en een gematigd klimaat maakt de mensen creatief, de ideale plaats dus om whisky te maken.

Sinds 1798 wordt er in Kirkwall, Highland Park gedistilleerd. Het is op precies dezelfde plek waar de oprichter, Magnus Eunson, zijn oorspronkelijke illegale still opzette in High Park. De distilleerderij ligt bijna in de noordpoolcirkel, ze ligt dichter bij Oslo dan bij London in het wilde, ruwe weer dat de regio biedt. In de winter bereiken winden vaak snelheden van meer dan 250 km/u, geen boom die dit kan overleven, reden waarom de heide op Orkney zo goed als hout-loos is maar vol van aromatische geurende turf die de whisky’s van Highland Park zo uniek maakt.

Al meer dan 220 jaar wordt de gerst gerookt op meer dan 4000 jaar oude turven, met de hand uitgesneden uit Hobbister Moor, slechts 11 mijl van de distilleerderij. Geen enkele andere distilleerderij ter wereld gebruikt turven zoals bij Highland Park, een dichte heide-turf die langzaam brand met een verbazende intensiteit die zorgt voor een floraal aroma in de oven. De basis van een intens gebalanceerde, zoet rokerige whisky die alleen in Highland Park wordt teruggevonden.

Highland Park, vaak verweven met het Viking Koninkrijk en dat is niet zomaar. Het is een wilde buitenpost van het Viking Koninkrijk, in het begin van de 9e eeuw, toen de Vikingschepen de kusten van Denemarken en Noorwegen verlieten om nieuwe landen te veroveren belanden ze in Orkney om geregeerd te worden door Viking graven van 800 tot 1468. Ze komen aan als bezetters en vestigen zich al snel als landbouwers, handelaars en ambachtsmensen die hun stempel drukken om de cultuur en het karakter van de eilanden. Een invloed die duidelijk is in gebouwen zoals “Orphir Round Kirk” en “St. Magnus Cathedral”. DNA onderzoek heeft aangetoond dat vandaag nog 1 op 3 inwoners Viking DNA heeft. De benaming van een aantal van de kernreferenties van Highland Park is dan ook een eerbetoon aan dit Viking erfgoed.

De plaats waar de magie gebeurd ligt goed afgeschermd van de door storm getormenteerde Orkney eilanden, de manier van werken is al ruim 220 geleden nagenoeg dezelfde. De distilleerderij wordt beschouwd als een levende, ademende organische plek. De distilleerderij ligt aan de zuidelijke rand van Kirkwall en kijkt als een bewaker over de stad. De distilleerderij beschikt over 4 stills, 2 wash stills en 2 spirit stills, gemaakt door Forsyth ‘s, een erg gerenommeerd still-maker in de Speyside.

Het rijpen gebeurd grotendeels op ex- Sherryvaten, hiervoor wordt samengewerkt met zorgvuldig bosbeheer om jaarlijks de Europese en Amerikaanse eiken te selecteren die men in duigen op precies 45° laat zagen, net zoals de Viking voorouders hun boten waterdicht maken. Deze duigen worden naar Jerez in Zuid-Spanje verscheept waar de vaten worden gefabriceerd en voor ten minste 2 jaar gevuld worden met sherry alvorens ze geleegd terug in Schotland aankomen om gevuld te worden met Highland Park New Make.

€ 47,60

Uitverkocht


Webshop gemaakt met EasyWebshop