Webshop » Whisky » Benriach 12y The Twelve, 70cl - 46°

Benriach 12y The Twelve, 70cl - 46°

WHI_0182 Benriach 12y The Twelve, 70cl - 46°

Benriach 12y The Twelve, 70cl - 46°

Inhoud : 70cl
Alc. Vol. :  46% ABV
Herkomst : Schotland, Speyside

Benriach 12y Single Malt, The Original Twelve is één van de vele referenties die je momenteel bij Rumology.be kan aankopen, zowel online als in onze fysieke winkel te Bilzen.

Om deze 12-jarige Single Malt te maken wordt de Benriach Spirit voor ten minste 12 jaar te rijpen gelegd op ex- Sherryvaten, ex- Bourbonvaten en ex- Portvaten. De whisky wordt vervolgens zorgvuldig geselecteerd om The Original Twelve samen te stellen, een soepele, single malt met een sherryrijke invloed, gebakken fruit, esdoornhoning en invloeden van cacao.

Tasting notes :
• Neus : Rijkelijk met honing van esdoorn, cacao en gebakken bosvruchten.
• Smaak : Maraschino kersen banen een weg naar gebakken sinaasappel en hazelnoot met aanhoudend sultana en een kruidige mokka afdronk. 

Over Benriach Distillery :
De spirit van Benriach vormt z’n karakter om fruit als peren en perziken. Zo levendig als hij jong is, wordt hij gerijpt op voornamelijk refill vaten waar het fruit een meer tropisch randje krijgt terwijl zich langzaam kruidigheid ontwikkeld.

Oorspronkelijk werd de Benriach distilleerderij gebouwd als een fabriek, in 1897, door John Duff, bouwer van Glenlossie en Longmorn. John’s, Longmorn, distilleerderij was gebouwd in 1893 en boekte al vroeg succes dus besloot hij dat er nog een fabriek naast de deur nodig was, de geboorte van Benriach. Helaas, de timing had niet slechter kunnen zijn. Door de crash van Pattison in 1899, in combinatie met een neergang van whisky op de binnenlandse markt, noodzaakte een groot aantal distilleerderijen de deur te sluiten, ook distilleerderijen die nog maar net geopend waren. Benriach draaide nog maar 2 jaar voor het werd gesloten en de volgende 65 jaar in stilte wegkwijnde. Enkel de grote mouterij werd nog gebruikt om aan de behoefte van Longmorn te voldoen.

De heropleving van het whiskyfortuin in de jaren zestig zorgde dat Benriach in 1965 terug begon te produceren met in 1995 een eerste single malt, gebotteld als onderdeel van toenmalig eigenaar Seagrams versie van UDV’s Classic Malts, de volumes waren echter beperkt en de reputatie was niet bijzonder hoog. Het gevolg was dat de meeste malt whiskydrinkers Benriach verwierpen.

Het is pas nadat in 2001, Pernod Ricard, de whiskydivisie van Seagram overnam en Benriach opnieuw sloot en het daarna in 2003 verkocht aan Billy Walker, voormalig productiedirecteur van Burn Stewart en twee Zuid-Afrikaanse ondernemers, dat de ware kwaliteit van Benriach naar boven kwam. Een selectieve reeks bottelingen, waarbij oude, zeer jonge en geturfde whiskies, bleken een eye opener voor malt liefhebbers. Benriach groeide vervolgens erg snel tot een sterke speler op de wereldmarkt en is vandaag weer in volle productie. De vloermouterij opende opnieuw in 2013. In 2006 werd de Benriach distilleerderij overgenomen door Brown-Forman, een van de grootste producenten van wijn -en gedistilleerde dranken in de V.S.

€ 52,70

Beschikbaar - Voorraad: 1


Webshop gemaakt met EasyWebshop