Webshop » Whisky » Benriach 10y The Smoky Ten, 70cl - 46°

Benriach 10y The Smoky Ten, 70cl - 46°

WHI_0181 Benriach 10y The Smoky Ten, 70cl - 46°

Benriach 10y The Smoky Ten, 70cl - 46°

Inhoud : 70cl
Alc. Vol. : 46% ABV
Herkomst : Schotland, Speyside

Benriach 10y Single Malt, The Smoky Ten is één van de vele referenties die je momenteel bij Rumology.be kan aankopen, zowel online als in onze fysieke winkel te Bilzen.

Begin jaren 1970 brak Benriach met de gewoonten in de Speyside door terug te keren naar het distilleren van batches whisky in de oude, 19e -eeuwse stijl, gemoute gerst gerookt met Highland turf. Deze houtrijke Highland turf geeft duidelijk zoete en rokerige toetsen aan de geturfde versies van Benriach. Deze Benriach The Smoky Ten is hier het levende bewijs van, een combinatie van ongeturfde en geturfde spirit die voor ten minste op een combinatie van 3 verschillende vaten werd gerijpt in de Speyside. Voor deze expressie werd geopteerd voor ex- Bourbon, ex- Jamaicaanse rum en Virgin Oak om een sublieme single malt te bekomen met zacht lagen van zonrijp fruit, aromatische rook en geroosterde eikehouten kruiden.

Tasting notes :
• Neus : Rijkelijk bediende stroop van boomgaardfruit, gerookt honingglazuur en eikenhouten kruiden.
• Smaak : Gerookt appelhout, esdoornhoning en gekruide peertjes afgewerkt met aanhoudend fruit en gerookte eik.

Over Benriach Distillery :
De spirit van Benriach vormt z’n karakter om fruit als peren en perziken. Zo levendig als hij jong is, wordt hij gerijpt op voornamelijk refill vaten waar het fruit een meer tropisch randje krijgt terwijl zich langzaam kruidigheid ontwikkeld.

Oorspronkelijk werd de Benriach distilleerderij gebouwd als een fabriek, in 1897, door John Duff, bouwer van Glenlossie en Longmorn. John’s, Longmorn, distilleerderij was gebouwd in 1893 en boekte al vroeg succes dus besloot hij dat er nog een fabriek naast de deur nodig was, de geboorte van Benriach. Helaas, de timing had niet slechter kunnen zijn. Door de crash van Pattison in 1899, in combinatie met een neergang van whisky op de binnenlandse markt, noodzaakte een groot aantal distilleerderijen de deur te sluiten, ook distilleerderijen die nog maar net geopend waren. Benriach draaide nog maar 2 jaar voor het werd gesloten en de volgende 65 jaar in stilte wegkwijnde. Enkel de grote mouterij werd nog gebruikt om aan de behoefte van Longmorn te voldoen.

De heropleving van het whiskyfortuin in de jaren zestig zorgde dat Benriach in 1965 terug begon te produceren met in 1995 een eerste single malt, gebotteld als onderdeel van toenmalig eigenaar Seagrams versie van UDV’s Classic Malts, de volumes waren echter beperkt en de reputatie was niet bijzonder hoog. Het gevolg was dat de meeste malt whiskydrinkers Benriach verwierpen.

Het is pas nadat in 2001, Pernod Ricard, de whiskydivisie van Seagram overnam en Benriach opnieuw sloot en het daarna in 2003 verkocht aan Billy Walker, voormalig productiedirecteur van Burn Stewart en twee Zuid-Afrikaanse ondernemers, dat de ware kwaliteit van Benriach naar boven kwam. Een selectieve reeks bottelingen, waarbij oude, zeer jonge en geturfde whiskies, bleken een eye opener voor malt liefhebbers. Benriach groeide vervolgens erg snel tot een sterke speler op de wereldmarkt en is vandaag weer in volle productie. De vloermouterij opende opnieuw in 2013. In 2006 werd de Benriach distilleerderij overgenomen door Brown-Forman, een van de grootste producenten van wijn -en gedistilleerde dranken in de V.S.

€ 51,00

Beschikbaar - Voorraad: 1


Webshop gemaakt met EasyWebshop