Webshop » Whisky » Benriach 10y The Original Ten, 70cl - 43°

Benriach 10y The Original Ten, 70cl - 43°

WHI_0180 Benriach 10y The Original Ten, 70cl - 43°

Benriach 10y The Original Ten, 70cl - 43°

Inhoud : 70 cl
Alc. Vol. : 43 % ABV
Herkomst : Schotland, Speyside

Benriach 10y Single Malt, The Original Ten is één van de vele referenties die je momenteel bij Rumology.be kan aankopen, zowel online als in onze fysieke winkel te Bilzen.

Benriach The Original Ten vertegenwoordigt de kenmerkende, soepele en meerlagige eigenschappen van de Benriach distilleerderij. Een huwelijk van 3 verschillende vaten die gedurende minstens tien jaar lagen te rusten in de Speyside, ex- Bourbon, ex- Sherry en Virgin Oak. Een profiel ontstaat van weelderig boomgaardfruit, honingzoete mout en geroosterd eikenhout met een subtiel vleugje rook. De perfecte introductie in het gamma van de Benriach distilleerderij.

Tasting notes :
• Neus : Rijkelijk in boomgaardfruit, honingzoetheid en geroosterd eikenhout.
• Smaak : Fruit met rijpe peer en nectarine gebonden in zoete mout die vervolgt in amandel en kruidige vanille.

Over Benriach Distillery :
De spirit van Benriach vormt z’n karakter om fruit als peren en perziken. Zo levendig als hij jong is, wordt hij gerijpt op voornamelijk refill vaten waar het fruit een meer tropisch randje krijgt terwijl zich langzaam kruidigheid ontwikkeld.

Oorspronkelijk werd de Benriach distilleerderij gebouwd als een fabriek, in 1897, door John Duff, bouwer van Glenlossie en Longmorn. John’s, Longmorn, distilleerderij was gebouwd in 1893 en boekte al vroeg succes dus besloot hij dat er nog een fabriek naast de deur nodig was, de geboorte van Benriach. Helaas, de timing had niet slechter kunnen zijn. Door de crash van Pattison in 1899, in combinatie met een neergang van whisky op de binnenlandse markt, noodzaakte een groot aantal distilleerderijen de deur te sluiten, ook distilleerderijen die nog maar net geopend waren. Benriach draaide nog maar 2 jaar voor het werd gesloten en de volgende 65 jaar in stilte wegkwijnde. Enkel de grote mouterij werd nog gebruikt om aan de behoefte van Longmorn te voldoen.

De heropleving van het whiskyfortuin in de jaren zestig zorgde dat Benriach in 1965 terug begon te produceren met in 1995 een eerste single malt, gebotteld als onderdeel van toenmalig eigenaar Seagrams versie van UDV’s Classic Malts, de volumes waren echter beperkt en de reputatie was niet bijzonder hoog. Het gevolg was dat de meeste malt whiskydrinkers Benriach verwierpen.

Het is pas nadat in 2001, Pernod Ricard, de whiskydivisie van Seagram overnam en Benriach opnieuw sloot en het daarna in 2003 verkocht aan Billy Walker, voormalig productiedirecteur van Burn Stewart en twee Zuid-Afrikaanse ondernemers, dat de ware kwaliteit van Benriach naar boven kwam. Een selectieve reeks bottelingen, waarbij oude, zeer jonge en geturfde whiskies, bleken een eye opener voor malt liefhebbers. Benriach groeide vervolgens erg snel tot een sterke speler op de wereldmarkt en is vandaag weer in volle productie. De vloermouterij opende opnieuw in 2013. In 2006 werd de Benriach distilleerderij overgenomen door Brown-Forman, een van de grootste producenten van wijn -en gedistilleerde dranken in de V.S.

€ 42,90

Beschikbaar - Voorraad: 1


Webshop gemaakt met EasyWebshop