Webshop » Andere Distillaten » Baijiu

Baijiu

Wat is Baijiu?
Baijiu is een van de meest fascinerende sterke dranken die er zijn. Net als zijn geboorteland China, omvat baijiu een heel contingent aan smaken, tradities en verhalen. De term baijiu (uitgesproken als bei-dschio'u) is een categorienaam die alle traditionele Chinese eau-de-vie van graan omvat. Bai (uitgesproken als baj) betekent wit, Jiu (uitgesproken als dzjoe) betekent alcohol.

Baijiu wordt gewoonlijk gedistilleerd uit sorghum, maar rijst, tarwe, maïs of gierst worden ook gebruikt. De productietechnieken en ingrediënten verschillen per streek en stijl. De verschillende soorten baijiu kunnen qua smaak even verschillend zijn als whisky en tequila.

Alle soorten baijiu worden gefermenteerd met natuurlijke gistculturen en plaatselijke micro-organismen. Deze startercultuur, die alleen in Oost-Azië voorkomt, wordt in het Chinees "Qu" (uit te spreken als "chu") genoemd. In tegenstelling tot westerse gedistilleerde dranken worden baijiu gedestilleerd volgens het "solid state distillation" model, met gebruikmaking van traditionele Chinese distilleerkolven. Deze laten stoom rechtstreeks door gegist graan stromen om alcoholdampen te produceren.

Baijiu is de meest gedronken sterke drank ter wereld. Het jaarlijkse productievolume overtreft de wereldwijde productie van wodka en whisk(e)y samen. (13 miljard liter, volgens het Chinese Bureau voor de Statistiek 2016). Baijiu is qua productie, ingrediënten en smaak niet te vergelijken met westerse gedistilleerde dranken. Deze uniciteit maakt baijiu tot een van de meest opwindende nieuwe categorieën op de internationale spiritmarkt.

Welke zijn de 4 verschillende stijlen?
Er zijn vier hoofdstijlen van baijiu, die sterk variëren naar gelang van de regionale oorsprong, de productietechnieken en de grondstoffen. Deze zijn;
• Strong Flavour (sterke smaak)
• Light Flavour (lichte smaak)
• Sauce Flavour (saus-smaak) en 
• Rice Flavour (rijstsmaak)
Waarbij Strong Flavour de meest gedronken stijl is in China.


  Weergave
  Eenvoudig
  Gedetailleerd
  Alleen foto's
  Lijst
  Lijst zonder foto's
  Sorteren
  Naam
  Datum
  Prijs Oplopend
  Prijs Aflopend
  Webshop gemaakt met EasyWebshop