Webshop » Samples » Williamson 16y 2005-2021 Cooper's Choice Sample, 3cl - 51°

Williamson 16y 2005-2021 Cooper's Choice Sample, 3cl - 51°

02-90-0016 Williamson 16y 2005-2021 Cooper's Choice Sample, 3cl - 51°

Williamson 16y 2005-2021 Cooper's Choice Sample, 3cl - 51°

Inhoud : 3cl
Alc. Vol. : 51% ABV
Herkomst : Schotland, Islay

Een "teaspooned" malt van een van de meest bekende distilleerderijen op Islay. Gedistilleerd in maart 2005. De exacte bron kan niet worden bekendgemaakt, maar om u op te warmen begint het met de letter "L".

Tasting notes :
• Neus : Brandende turf met antiseptische en zeewier.
• Smaak: Grote rook en een beetje visolie. Moutige zoetheid en frisse citrus. Gember en oude verbanden.
• Finish : Vuuras met zeezout.

Over Bessie Williamson :
Bessie Williamson (1910-1982) is een naam die eeuwig en onuitwisbaar verbonden zal blijven aan de Laphroaig Distilleerderij op Islay. Het is de enigste vrouw in de 20e eeuw die zowel eigenaar was van en operationeel een distilleerderij runde. Je ziet haar naam vaak terugkomen bij onafhankelijke bottelaars die de naam Laphroaig niet mogen gebruiken en daarom Bessie ’s achternaam gebruiken om de link duidelijk te maken.

Over Laphroaig Distilleerderij :
Een van Kildalton ‘s 3 stokerijen heeft de naam Laphroaig, een substantiële distilleerderij met zeven stills en een capaciteit van meer dan 3 miljoen liter per jaar (dat is 1 miljoen meer dan Lagavulin en 2 miljoen meer dan Ardbeg).

Wat ongebruikelijk is voor een distilleerderij van deze omvang is dat ze bij Laphroaig hun eigen vloermoet behouden, nog steeds goed voor 20% van de behoefte. De reden hiervoor is omdat wordt aangenomen dat de Laphroaig-oven een meer creosootachtig (creosoot = teerachtige substantie) fenolisch karakter produceert dan de mout die ze ontvangt van de Port Ellen mouterij. Een teerachtige jodiumtoets is immers een van de kenmerken van de Laphroaig spirit.

Het oneven aantal stills is eveneens typerend, een van de distilleerketels is twee keer zo groot als z’n broertjes. Dit levert een andere karakter op waardoor de new make uit deze ketel altijd gemengd wordt met deze uit de kleinere stills.

De manier van distilleren bij Laphroaig, een lange run en een diepe cut, zorgen voor minder esterachtige toetsen en zwaardere fenolen in de new make. Dit in vergelijking met Ardbeg en Lagavulin. De eerder kenmerkende en typerende zoete toetsen komen daardoor van het gebruikte vat type, ex- bourbon dat de voorkeur heeft. Dit werd de norm na de drooglegging, toen Ian Hunter naar de VS begon te reizen. Het effect van dit type vat wordt gedemonstreerd in de Quarter Cask waar een vatting van jongere Laphroaig whiskies wordt gefinished in kleinere vaten. Sommige sherry vaten, waarover ze beschikken, worden meestal gebruik voor rijping op langere termijn.

€ 7,80

Beschikbaar - Voorraad: 3


Gerelateerde producten



Webshop gemaakt met EasyWebshop